M: 0 6 - 2 5 0 8 5 8 9 0

Troef-reeks: Spannend boek in eenvoudige taal

Troef-reeks: Spannend boek in eenvoudige taal

Troef-reeks: Spannend boek in eenvoudige taal

Afgelopen dinsdag, 25 april, stond er een leuk artikel in de Stentor over de Troef-reeks, een nieuwe reeks boeken die op de markt zijn gezet.

De Troef-reeks: een serie boeken voor (in eerste instantie) dove jongeren. De boeken zijn omgezet in eenvoudig taalgebruik en blijken ineens ook zeer geschikt te zijn voor kinderen met leesproblemen.

De kracht zit hem namelijk in de combinatie dat de onderwerpen deze doelgroep goed aanspreken maar dat dit is opgeschreven in eenvoudig taalgebruik. Zo zijn de boeken ineens niet meer kinderachtig en aantrekkelijk om zelf te gaan lezen.

De Deventer  Uitgeverij Annemarie Birnie heeft op deze manier al 55 boeken uitgebracht. O.a. de Troef-reeks; een triologie over vluchtelingen en de weg naar Nederland. De eerste twee delen zijn al verschenen en in mei volgt het derde deel “De Overtocht“.

Dove kinderen kunnen minder  goed leren lezen dan horende kinderen, omdat ze de klanken niet horen. Annemarie verwoord het mooi “Leren Lezen heeft niet alleen met letters te maken. Je hebt ook de klank nodig”. Iets wat ik kan onderstrepen.

De Troef-serie is opgezet in samenwerking met FODOK (Federatie van Ouders van dove Kinderen). ‘De zinnen zijn kort een eenduidig, er staan geen woorden in met heel veel lettergrepen. Er zijn niet onnodig veel verhaallijnen en personages. Het verhaal verspringt niet in de tijd.'(Stentor)

Serieuze boeken in ‘aangepast’ taalgebruik, voor dove kinderen, maar daarnaast ook voor kinderen met leesproblemen. De nieuwste doelgroep vormt de jonge vluchteling in Nederland.

Weg met de Jip en Janneke boeken! tijd voor echte interessante onderwerpen.

Schrijnend dat de subsidie dan weer wordt ingetrokken en het nog maar de vraag is of de Troef-reeks zijn laatste deel krijgt.

 

F
F
Contact Me :

Name:

Email:

Verification Image

Enter number from above: