M: 0 6 - 2 5 0 8 5 8 9 0

Foutje? Bedankt!

Foutje? Bedankt!

Soms wordt je op iets gewezen waarvan je wel weet dat het je overkomt, maar waarvan je had gehoopt dat je het goed had kunnen verbloemen, een foutje dus. Nou een hele zin om deze blog mee te beginnen.

Maar het gaat hier over mijzelf. Het schrijven van blogs vind ik fijn om te doen. Het is een creatief proces en ik merk dat ik dat leuk vind. Het lekker actief schrijven en vooral het bedenken van een pakkende titel geeft me energie. Niets mooier dan een blog te schrijven over een ezelsbruggetje, waarbij ik dan al een hard lachende ezel in gedachte heb. Ik kan zijn grote tanden bijna aanraken. Gefrustreerd raak als ik die vervolgens dan nergens kan vinden op het internet, maar dan weer blij ben als ik met een ‘rare snuiter’ mijn blog uiteindelijk goed kan afsluiten.

Hoe zo dan Foutje? Bedankt!

Nou, de afgelopen weken rollen er wekelijks blogs van de pers. Meer schrijven betekent meer woorden op papier. Meer woorden betekent ook meer kans op fouten. En dan kom ik bij de essentie van mijn probleem. Ik schrijf natuurlijk alles zelf. Voor ik het verstuur moet ik eigenlijk de spellingscontrole er overheen halen en dat ‘vergeet’ ik nogal eens. En waarom overkomt mij dat? Omdat ik eigenlijk vind dat ik foutloos zou moeten kunnen schrijven, maar ik in mijn achterhoofd wel weet dat ik af en toe ‘stomme schrijffouten’ maak. Maar eigenlijk vind, dat ik die niet meer mag maken. Wanneer ik dan vervolgens de spellingscontrole er overheen haal, krijg ik de bevestiging dat ik dat nog wel doe. Hoe stom kan een mens zijn. Dat heeft natuurlijk alles te maken met een bepaalde mate van schaamte die ik daarover heb. Ik vind van mijzelf dat ik ook wel foutloos zou moeten kunnen schrijven zonder gebruik te maken van die controle. Zo dat is eruit!

Soms kan een mens zo krom denken. Wat maakt dat nou uit. Niemand die dat weet en dan nog. Ik kan dat natuurlijk beter wel doen. Dan krijg ik misschien wel de bevestiging van mijn spellingscontrole dat ik wat fout heb geschreven, maar dat is toch helemaal niet zo erg. Nee dan afgelopen week, toen werd ik erop aangesproken. En dat komt natuurlijk veel harder bij mij binnen.

Een opmerking als

‘Goh Marlies, soms denk ik dat je zelf ook dyslectisch bent’

zet mij dan wel aan het denken.

Ik denk ook dat ik een bepaalde vorm te pakken heb. Alhoewel ik nooit een officiële diagnose heb gekregen, zit dyslexie wel aan mijn kant van de familie. Mijn jongens ‘hebben het dus van mij’. Zo kan ik ook verklaren waarom ik op de havo altijd zo belachelijk hard heb geleerd en toch onvoldoende scoorde voor Engels en Frans.

Het heeft bij mij voor veel faalangst gezorgd. En dat begint bij perfectionisme. En daar zit de angel. De spellingscontrole wijst mij daar op. Maar het nastreven van perfectionisme is helemaal niet goed en voelt ook helemaal niet fijn. Want waarom altijd maar kijken naar wat er niet goed gaat, in plaats van wat er wel goed gaat.

Goh, tekst die ik zo vaak tegen mijn eigen leerlingen zeg, maar nu maar eens even tegen mezelf moet zeggen.

Leer van je fouten, je mag ze maken. Sterker nog, zie het als weer een stap in de juiste richting!

Wat heb ik er dan van geleerd? Nou, dat ik van nu af aan die controle er dus wél overheen laat gaan. En dat ik de komende tijd het speciale teken wat er is, om aan te geven dat iemand dyslectisch is, maar eens onderaan mijn mail ga zetten. Hiermee geef je aan ‘waarom’ er eventueel foutjes in je berichten staan. Een mooie tip die ik volwassener nog weleens meegeef. Niet dat het zo erg is om dat te doen, maar om het schaamtegevoel bij hen weg te nemen, wanneer het wel een keertje gebeurd. Juist omdat ‘we’ zo goed ons best doen om het foutloos neer te zetten.

Mijn leermoment is dus om het mijzelf niet zo kwalijk te nemen wanneer er ondanks alles toch nog een foutje in mijn teksten staat. Juist dit soort dingen komen aan bod wanneer ik een leerling met dyslexie begeleid. Door over je schaamte heen te stappen kom je weer in beweging en kun je weer verder. 

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken? Aarzel dan niet en neem contact met mij op. Ik ga graag met je aan de slag!

Foutje? nee spiegelbeeld van letter a met punt erachter

F
F
Contact Me :

Name:

Email:

Verification Image

Enter number from above: