M: 0 6 - 2 5 0 8 5 8 9 0

Dyslexiezorg in Deventer ligt in december stil.

Dyslexiezorg in Deventer ligt in december stil.

Afgelopen week stonden er verschillende artikelen over de dyslexiezorg in de Stentor. Als DyslexieCoach heb ik daar op gereageerd.

HIER kun je het gehele artikel lezen.Hand die dominostenen stopt

In het artikel benoem ik dat het ouders er uiteindelijk om gaat dat hun kind ‘weer gelukkig’ is. Maar dat hiervoor wel een lange weg is afgelegd met veel onzekerheden, verdriet en zorgen. Het label dyslexie krijg je niet zo maar en vooral de vraag ‘Wat er dan aan de hand’ speelt daarbij een belangrijke rol.

In groep 2, 3 en 4 zijn er al duidelijke signalen te herkennen voor het ontstaan  van dyslexie. Nog te vaak hoor ik dat leerkrachten die over het hoofd zien. En dan volgt de zoektocht. Pas nadat er echt aantoonbaar is dat er een forse leesachterstand is opgelopen en er sprake is van een hardnekkig probleem, volgt het traject naar een dyslexieverklaring. Maar dan is het in principe al dweilen met de kraan open.

Meteen dus ingrijpen als blijkt dat een leerling een leesachterstand aan het oplopen is. Ons brein heeft zo ongelooflijk veel capaciteiten, dat kan dat al prima aan. Wachten laat de achterstand alleen maar verder oplopen. En zoals ik ook in het artikel aangeef, gaan de gevolgen van de dyslexie een grote rol spelen. Dat is bij jonge kinderen niet zelden het ontstaan van gedragsproblematiek of faalangst.

Voorkomen is in dit geval echt veel beter dan genezen.

Binnen mijn praktijk werk ik met de methode Taal in Blokjes. Voor een leerling die een leesachterstand aan het oplopen is, is het herhalen van de stof niet voldoende. Daarvoor is een methode nodig die naast dat deze insteekt op de taal, zich vooral concentreert op de klanken in onze taal. Daar zit de meerwaarde en dus ook de winst.

De methode is daarnaast ook nog eens schoolbreed in te zetten. En zo pak je hiermee ook het probleem van de groeiende wachtrij aan.
Wil je weten wat ik voor jouw school kan betekenen of wil je als ouder hier meer over weten?

In het artikel gaat het met naam en toenaam om leerlingen die een vergoede dyslexiezorg hebben. Naast Braams zijn er vele andere behandelaars in Deventer, alleen kunnen die vaak geen vergoede zorg aanbieden. Jammer dat die zo buiten beeld blijven.

F
F
Contact Me :

Name:

Email:

Verification Image

Enter number from above: